Lider du af taleskræk? Så lyt ikke til din mavefornemmelse

Når vi står overfor et valg, plejer det at være en god ide at tage vores mavefornemmelse med på råd, f.eks. når vi skal vælge uddannelse, venner, kæreste, job osv. Men det råd gælder ikke, når man er plaget af taleskræk.

Her er det tværtimod et problem, hvis du giver efter for din mavefornemmelse. For den leder dig på vildveje. Mavefornemmelsen fortæller dig, at du gør klogt i at springe fra og lade være med at sige noget overhovedet. Sandheden er, at det er præcis det modsatte, der skal til, for at du kan komme videre. Du har brug for at øve dig på det, der er svært. Ellers risikerer angsten at vokse sig større og ende med at styre dit liv i alt for mange sammenhænge. Så du skal altså til at handle på trods af din mavefornemmelse. I stedet for at holde mund, sådan som du har mest lyst til, skal du træne dig selv i det, din angst prøver at skræmme dig fra at gøre: Nemlig at tage ordet.

Som art har vi mennesker ligesom dyr en indbygget mekanisme, der skal beskytter os mod at komme til skade med noget, der har vist sig at være farligt. Man siger, at ‘brændt barn skyer ilden’. Har vi prøvet noget, der gør ondt, undgår vi det i fremtiden. Derfor får vi en stor tilskyndelse til at undgå at tale i en forsamling, hvis vi har oplevet at få det rigtig skidt af at gøre det. Mavefornemmelsen er: “Aldrig mere. Jeg får det virkelig dårligt af det. Jeg kan slet ikke tåle det!” Men sandheden er jo, at det ikke er farligt at tale i en forsamling. Det føles bare sådan. Og følelsen forplumrer vores tænkning, så vi tror, at vi ikke kan tåle at tale i en forsamling. Der er behov for at tale sig selv til fornuft: “Det er ikke farligt at tale i en forsamling. Det føles bare meget ubehageligt. Du har behov for træning og øvelse. Du kunne heller ikke holde balancen i første omgang, da du som barn skulle lære at cykle på en tohjulet cykel. Du måtte øve dig. Du faldt og slog knæet, fordi du mistede balancen. Men du kom op på cyklen igen, fordi du ville lære det. Og du lærte det. På samme måde kan du også lære at tale i en forsamling.” “Op på hesten igen”.

Meld dig til TALERKURSUS MOD TALEANGST og lær at bekæmpe angst og nervøsitet, når du skal holder taler og oplæg. Læs mere om det effektive kursus:

Bogen ‘FÅ MOD TIL AT TALE’ er den første og indtil videre eneste danske selvhjælpsbog mod taleskræk. Bogen rummer teori og praktiske øvelser: