Er du nervøs for at holde tale? Her får du et godt råd!

Nettet vrimler med gode råd til dig, der er nervøs for at holde tale: 5 gode råd. 7 gode råd. 10 gode råd. Og hvis det var gjort med nogle gode råd, så ville ingen mennesker blive nervøse for at holde tale. Men sådan forholder det sig desværre ikke.

De gode råd kan være rigtigt nyttige, hvis du “bare” er almindeligt nervøs for at stille dig op og holde tale til konfirmanden eller bruden eller for at holde oplæg på din arbejdsplads. Men hvis man har det problem, at man er så hundehamrende nervøs, at man slet ikke tør stille sig op og sige noget, så har man brug for andet og mere end gode råd.

De mange gode råd henvender sig nemlig til forstanden og fornuften. Men ofte er det følelserne, der forstyrrer og blokerer for forstanden, sådan at man lider under en fejlagtig opfattelse af, hvordan man virker på andre.

De fleste af dem, som jeg møder på mine talerkurser, tror, at sådan som de har det indvendigt, det er også sådan de fremstår for andre.

De tror, at alle tydeligt kan se deres hjerte hamre og deres ben ryste og høre, at stemmen skælver.

Men sådan er det ingenlunde.

Derfor er mit bedste råd, at du arbejder med at justere din selvopfattelse.

Det er nemmere sagt end gjort. Men du kan faktisk gøre noget ved det.

I den forbindelse vil jeg reklamere for de grupper, jeg tilbyder under betegnelsen Talerkursus mod tale- og præstationsangst.

For det er min erfaring er, at man arbejder bedst med  sin opfattelse af, hvordan man virker på andre, sammen med andre. Især sammen med andre der har det ligesom dig. For du er langt fra den eneste, der har det på den måde. Og sammen med ligesindede kan man være tryg. Her kan man eksperimentere med at stille sig op og tale. Her kan man få feedback fra andre i samme situation.

Mange af de mennesker, der har deltaget på mine talerkurser, har troet, at de ikke kunne tale, men det viser sig, at det kan de faktisk godt. De var bare meget nervøse inden i.

Og til deres store overraskelse, så kan ingen af de andre i gruppen se den voldsomme nervøsitet. Og det kan de heller ikke selv, når de ser videooptagelser af deres fremtræden.

En kvindelig deltager på et tidligere kursus udtrykte det på denne måde:

“Det er svært at forstå, at noget der føles så voldsomt inden i, kan ses så lidt uden på.”

Det er meget befordrende for ens selvopfattelse at være i sådan en gruppe.

Meld dig til TALERKURSUS MOD TALEANGST og lær at bekæmpe angst og nervøsitet, når du skal holder taler og oplæg. Læs mere om det effektive kursus:

Bogen ‘FÅ MOD TIL AT TALE’ er den første og indtil videre eneste danske selvhjælpsbog mod taleskræk. Bogen rummer teori og praktiske øvelser: