Talekursus – indhold og form

Få det bedre med at tale i en gruppe

Nervøsitet for at tale i grupper og større forsamlinger er den hyppigste form for angst. Heldigvis kan du gøre noget ved det. På dette kursus får du indsigt, redskaber og træning til at overvinde angst for at tale i større og mindre grupper.

Kursets indhold

Få forståelse for principperne i bekæmpelse af angst for at ”være på”
Få angstniveauet væsentligt reduceret
Lær at bryde angstens onde cirkel
Lær angstdæmpende principper
Få mere selvtillid og et højere selvværd
Forstå din ”undgå-adfærd” og dens uønskede bivirkninger
Få mod til at tale ved møder/holde oplæg
Lær at modtage og give konstruktiv kritik
Få viden om relevante teorier og principper for bekæmpelse af angst

Undervisningens form

Oplevelsesorienteret undervisning: Træning i at holde oplæg sammen med 5 til 8 andre, der har samme problem.

Video feedback: Selvom det kan være vanskeligt at tro på, at noget, der føles så voldsomt inden i, ikke kan ses uden på, så er det en kendsgerning, at den nervøsitet, der føles så voldsom inde i dig,  som oftest er usynlig for andre. Du får syn for sagen. Dine oplæg optages på video. Og til de fleste deltageres store overraskelse oplever de, at de ser ret fornuftige ud på optagelserne.

Konstruktiv feedback i et positivt læringsmiljø. Undervejs vil du både skulle give og få konstruktiv feedback. Ikke som i folkeskolen, hvor der blev sat røde streger under fejl og røde bølgelinier ved dårligt formulerede sætninger, men med vægt på hvad, der faktisk fungerer godt. Og du får mulighed for at udveksle af tanker, følelser og erfaringer med ligesindede.

Træning i en gruppe lyder måske lidt skræmmende, når man nu netop frygter at tale i en gruppe. Men ved at blive udsat for det, man er bange for, i trygge rammer og i mindre og  kontrollerede doser, så mindskes angsten gevaldigt. Efter få gange oplever de fleste markante fremskridt. Efter fem gange har de fleste fået blod på tanden og begynder at synes, at det er spændende at gøre det, de før var bange for.

Underviser

Psykolog Monica Tafdrup Notkin har arbejdet som klinisk psykolog siden 1986. Hun er autoriseret og specialistgodkendt i psykoterapi. Gennem 21 år har hun undervist erhvervsaktive og studerende ved videregående uddannelser i kunsten at turde tale i en forsamling. Monicas baggrund som psykolog gør hende i stand til at skabe et varmt, engageret og omsorgsfuldt undervisningsmiljø, hvor man tør udfordre sig selv og bryde grænser.

Du er ikke alene

En undersøgelse, hvor 1.019 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18 – 74 år blev interviewet om deres oplevelse ved at skulle tale i en forsamling, viste, at 45 % pct. af danskerne var nervøse for at tale i en stor forsamling. Og 28 % var så bange for at tale i en større forsamling, at de afholdt sig fra at tage ordet (YouGov, 2011, for avisen 24timer). Angst for at rødme, angst for at hænder og stemme skal ryste, så det kan ses og høres, angst for andre menneskers negative vurderinger og angst for at blive afsløret som dum er nogle af de typiske problemer, som jeg møder i min praksis som begrundelse for at holde sig tilbage. Situationen kan være forbundet med så meget ubehag, at mange vælger at tie stille eller helt at undgå de situationer, hvor man risikerer at skulle ”være på”. Og det er hæmmende for både uddannelse og karriere. Det er også meget sjovere at være sammen med andre mennesker – på studiet eller på arbejdspladsen, hvis man kan bidrage med sine tanker, følelser og spørgsmål.

 

Læs hvordan du tilmelder dig